Искате здраво сърце? Бананите ще ви помогнат

Здравето на сърцето се подобрява с консумация на храни, богати на калий

Това е установено с изследване от нидерландски учени. Този елемент помага да се понижи кръвното и да се противопостави на отрицателното действие от консумацията на солта.

Други хранителни продукти, също с големи количества от този ценен минерал са авокадото, както и сьомгата. Богати на калий са още различните видове зеленчуци, плодовете, ядките, белия боб, всички млека, сирена, кашкавали, също и рибните продукти.

Добре е известно, че повишеното консумиране на сол действа на кръвното налягане, като го повишава. Това, от своя страна, води до риск от инфаркт и инсулт.Съветът на спецовете е да се намали приемът на сол. Но това е трудно за постигане, защото хранителният режим, в повечето случаи, включва консумация най-вече на преработени храни. А в тях няма как да няма сол.

Калият помага на организма ни да изхвърля по-голямо количество натрий с урината. На базата на експеримента учените установили, че той е най-полезен при дамите, отколкото при мъжката половина на човечеството.

В експеримента са участвали над 25 хиляди дами и мъже, между 40 и 79 години. Изследването траело около четири години. Според проучването, при консумацията на калий при жените кръвното пада. Но при мъжете не е установено такава връзка.

В резултат на това болестите, свързани със сърцето, са намалели с тринадесет на сто при жените. При мъжете този процент е единадесет на сто.

От СЗО препоръчват възрастните хора да приемат поне 3,5 калий дневно и по –малко от два грама натрий или това се равнява на пет грама сол за деня.

No votes yet.
Please wait...
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.