Какво е бруксизъм? И какво го причинява

https://www.zdravno.net/bolesti/kakvo-e-bruksizam-i-kakvo-go-prichinyava/121428 Zdravno.net
Какво е бруксизъм? И какво го причинява

Какво е бруксизъм? Щом сутрин се събуждате с болки в дъвкателните челюсти и мускули, изпитвате изтръпване на зъбите или дори откриете парченца от пломба или зъб на възглавницата, значи страдате от това.

Една от широко разпространените версии за скърцането на зъби е, че страдате от глисти.Но има и други причини за възникването му. Само по себе си бруксизма или скърцането на зъби не е заболяване.

Може да е в резултат на неправилна захапка или неправилни разположение на зъбите. Други причиниа може да са развалени зъби или ако страдате от заболяване на долната челюст. Също така може да скърцате със зъби насън от стрес.

Тези причини може да са подсъзнателен дразнител, на който организма отговаря със съкращаване на дъвкателната мускулатура.

Ако скърцането е епизодично, това не е вредно. Но хроничното скърцане може да е предвестник за сериозни проблеми.

На първо място това може да доведе до изтъркване на емайла.Той предпазва зъбите. Загубата му води до свръхчувствителност, болка в зъбите или външни дразнители, като хранене,

студено или топло, дори кисело.Скърцането със зъби може да доведе и до повреда на самите зъби, което също е вредно за здравето ни.

Тъй като при непрекъснатото скърцане зъбите може да се скъсят, което води до промяна във външния ни вид.

Може до доведе дори до разклащане или загуба на зъб. Лечението е да се намери първопричината за проблема.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.