Колко домати на ден не вредят на здравето ни?

Доматите са любим асортимент в менюто ни

Но при определени заболявания консумацията на домати трябва да се намали, при други-налълно да се изключат.

Понеже тези зеленчуци имат своя „тъмна“ страна, според руския диетолог д-р Елена Соломатина.

Според експерта е необходимо да се ограничи консумацията на домати от хората със стомашно-чревни заболявания в острия стадий. Това се дължи на факта, че киселините, намиращи се в домата, могат да повлияят неблагоприятно на лигавицата на стомаха и червата.

„При пептична язва, гастрит, панкреатит – всичко, което е свързано с лошо храносмилане, човек може да почувства дискомфорт и болка след ядене на домати. Хората, които са предразположени към уролитиаза, също е добре да не прекаляват с доматите, защото те съдържат оксалова киселина “, добавя д-р Соломатина.

Освен това в тези зеленчуци могат да се натрупат и големи количества нитрати.

„Ако във вътрешността на домата има много твърди жилки, особено жълти, това означава, че те са били подхранвани с нитрати. В човешкото тяло те се превръщат в опасни нитрити, които могат да нарушат клетъчното дишане, да превърнат хемоглобина в неговата неактивна форма, неспособна да пренася кислород “, припомня експертът.

Според диетолога по три домата на ден могат да се консумират без вреда за здравето, но всичко зависи от състоянието на човек. Ако вече имате проблеми със стомашно-чревния тракт, тогава е по-добре да не ядете повече от един домат дневно.

No votes yet.
Please wait...
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.