Новият грип ни докарва пневмония

Не само Ковид, но и грип ни атакува тази зима

Не един, а цели два щама на грипа ни разболяват през есенните и зимни дни. Това са „Дарвин“ и „Австрия“. Те вече поразяват на поразия в Европа. Но от двата подвида, по-агресивен  е щама „Дарвин“. Той разболява най-малките, както и възрастните хора.

Вирусът изобщо не е безопасен. Той не само поразява, но и вкарва в болница, защото се получават усложнения. Заради отпадането на противоепидемичните мерки спецовете очакват бум на заразените с двата грипни щама.

Подвидът „Дарвин“ е от тези грипни вируси, които докарват пневмония на деца до пет годишна възраст, както и на най-възрастните. Заради него много хора ще постъпят в болница за лечение, като смъртността може да е най-висока при хора на възраст над 65 години.

През последните години, заради пандемията от Ковид, малко хора са боледували от грип. Но дали новите щамове ще предизвикат по-тежка епидемия, резултатите ще се видят през зимните месеци януари-февруари, твърдят експертите.

Симптомите за грипа ще са подобни на тези от Ковид. А именно отпадналост, силно главоболие, болки в гърлото, мускулите и висока температура.

Все пак има една малка подробност, по която да разберете дали ви е пипнал Ковид или сте заболели от грип. При заболяване от грип началото е остро и много внезапно, като човек знае дори часа, когато е пипнал грипа. Докато при заразяване с коронавируса началото не е така ярко очертано, а е по-плавно.

В аптеките вече има противогрипни ваксини. Личните лекари също имунизират срещу грип.

No votes yet.
Please wait...
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.