Проф. Кантарджиев: Минаваме на втори етап в борбата с Ковид

Вълната на Ковид ни залива

Но темпът на увеличаване на новите случаи намалява, макар броят на заразените да расте. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев в студиото на Нова телевизия. Епидемиологът обясни, че достигаме платото на заболеваемостта. И според него настъпващата зараза ни изненада, тъй като ни връхлетя доста по-рано.

Експертът не се ангажира да предвижда накъде ще тръгнат нещата. Но по думите му всяка лято имаме някакъв вид инфекции.

Но все пак трябва да бъдем бдителни с този вариант на Омикрон, предупреждава консултантът.

Според думите му обаче има драстична промяна в същността на вируса. Но не е обаче като обикновен сезонен грип, тъй като е два пъти по-опасен.

Но на този етап не се очаква да се предприемат драстични мерки, успокои проф. Кантарджиев. Единственото, което трябва да правим е да се контролираме, гласи една от препоръките му. Той обаче заяви, че маските в градския транспорт да останат. Минаваме на втория етап от борбата с Ковид. Това означава маските да се върнат на местата, където има голямо струпване на хора.

Специалистът отново препоръчва връщането на безплатни тестове за откриване на китайската зараза. Така, по мнението му, ще могат да се изследват повече хора и да се установи болестта в началния етап.

Той дава пример. Ако в семейството един от членовете е болен, а останалите не са боледували последните четири-пет месеца, вероятността да прихванат заразата е почти сигурна. Затова проф. Кантарджиев препоръчва да си поставим бустерна доза от ваксината.

No votes yet.
Please wait...
Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.