Всички говорят за ползата от Великденския пост! (Ето вредите, за които никой не казва)

https://zdravno.net/dieti/vsichki-govoryat-za-polzata-ot-velikdenskiya-post-eto-vredite-za-koito-nikoy-ne-kazva/47919 Zdravno.net
Всички говорят за ползата от Великденския пост! (Ето вредите, за които никой не казва)

Великденският пост не е толкова полезен, колкото го описват

  Великден е един от най-светлите християнски празници. Още дедите ни са казвали и са го правели-постили са. Като цяло великденският пост продължава 40 дни. Има хора, които го изпълняват целия. Всяка година. Защитниците изкарват куп ползи, заради което ние, съвременните хора, трябва да го правим. Сред ВИП-овете този пост също е модерен, защото с него сваляме килограми и се вталяваме точно преди настъпването на топлите месеци. Но никой не говори за вредите от това дългосрочно спазване на ограничен хранителен режим, казват немските лекари. Защото великденския пост може да бъде и опасен?! Никой не споменава или споделя, че при бързата загуба на тегло се увеличава рискът от образуване на камъни в жлъчката. Това може да се случи независимо дали спазваме определени диети, постим или сме си направили операция за свиване (байпас) на стомаха, казват лекарите от Германия. Особено са застрашени хора, които бързо свалят излишните килограми по време на постите или с хранителен режим, а после си ги възстановяват. И да връщат старото си тегло, дори в завишени килограми, познат още като неприятния йо-йо ефект. Редица фактори благоприятстват образуването на жлъчни камъни. Черният дроб отделя повече холестерин в жлъчната течност, което стимулира образуването на камъни в жлъчка. Лигавицата на жлъчката отделя повече слуз. Не на последно място изливането на съдържанието на жлъчния мехур се стопира. Всичко това се „постига” с постене или с диети. Камъни в жлъчката са болезнени, а и допълнителните възпаления усложняват картинката. Всичко това може да се предотврати с подходящите медикаменти. Трябва да се внимава и какво се слага на масата. Лекарите предупреждават, че храни, мазни и богати на холестерин, повишават образуването на камъни в жлъчката. Такива ястия са черен дроб, бърза храна, преработени меса, сирене и пр. Жените са по-склонни към образуване на камъни в жлъчката. „Виновни” за това са женските полови хормони-естрогени. Рискови групи са още възрастните хора и страдащите от диабет. Основен съвет на докторите е – профилактика и да хапваме повече нискокалорична храна.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.